LOADING

Overgewicht voorkomen bij jouw kind door sport!

Overgewicht voorkomen bij jouw kind door sport!

by SLANKZIJN oktober 06, 2020
Overgewicht bij kind voorkomen bij jouw kind door sport!
Overgewicht voorkomen bij jouw kind door sport!

Hoe de perfecte sport voor jouw kind kiezen!

Het kiezen van een sport voor je kind met overgewicht is een belangrijke beslissing voor elke ouder. 

Sommige kinderen zijn meer geneigd tot teamsporten, anderen geven de voorkeur aan individuele sporten. Sommige lichaamstypes zijn voornamelijk geschikt voor duursport en een ander weer meer voor krachttraining.

Sport voor het kind met overgewicht, zwaarlijvigheid en/of vetzucht!

Dus sommige kinderen zullen meer geïnteresseerd zijn in sporten met een lage impact, terwijl anderen zullen verlangen naar een meer fysiek veeleisende sportkans.

Hoe kan een ouder zijn kind helpen een sport te kiezen die het beste aansluit bij de behoeften en interesses van het kind?

Stel het kind bloot aan verschillende sporten!  

De interesse van een kind in een bepaalde sport is de beste bepalende factor of hij of zij er als deelnemer van zal genieten. Stel het kind dus bloot aan een grote verscheidenheid aan sportervaringen.

Sport kijken op televisie is een goede introductie, maar nog beter is om in het echt toeschouwer te zijn. Het is dus goed om met jouw kind naar diverse sportclubs te gaan om te kijken en ervaren. Vraag of ze een les mogen meedoen,veel sportclubs zullen daar graag aan meewerken.Praat met je kind/kinderen over wat ze wel en niet leuk vinden aan elke sport.

Let op tekenen van enthousiasme! 

Als je de verschillende sporten bekijkt, kijk dan of je kunt zien welke het meest interessant lijken voor het kind. Luister naar je kind voor hints over hun voorkeuren. Misschien praten ze over de spelers, de strategieën of vertellen ze anderen over de ervaring. 

Ze kunnen aangetrokken worden tot vrienden die een bepaalde sport beoefenen. Als je kijkt en luistert, kun je enkele aanwijzingen opdoen over de sporten die hen het meest interesseren.

Ontdek hun voorkeur:

Team of individuele sport 

Sommige kinderen doen het liefst aan een teamsport zoals voetbal, honkbal of basketbal waarin ze een rol spelen in een team. Anderen zullen liever in een team zitten waar hun eigen vaardigheden het belangrijkst zijn. Dergelijke sporten zijn onder meer zwemmen, paardrijden, tennis of Judo en nog veel meer.

Of ze kunnen gewoon genieten van individuele sporten zoals fietsen en turnen, zwemmen. 

Probeer bij het observeren van jouw kind te achterhalen wat hun voorkeuren zijn. Deze waarnemingen helpen je bij het vinden van een sport die het beste werkt voor het kind.

Pas de sport aan het lichaamstype van jouw kind aan!

Een klein en gedrongen kind is misschien beter geschikt voor voetbal dan voor basketbal. Lang en slungelig kan beter werken voor basketbal. Alhoewel er altijd kortere dan gemiddelde basketbalspelers zijn en kleinere dan gemiddelde voetbalspelers, hebben de kansen op succes op jonge leeftijd veel te maken met hun lichaam stijl.

De juiste sport voor een kind met overgewicht, kan ook een factor zijn om bepaalde sporten juist wel of niet te kiezen.

Probeer meerdere sporten 

Zodra je je hebt beperkt tot een paar sporten waarvan ze lijken te genieten, probeer ze dan. Hoewel je tijdens een seizoen niet meer dan één sport moet spelen, is het prima om ze in het voorjaar, in het najaar en in de winter te laten volleyballen. 

Als je kind op zoek is naar een opwindende sport en tegelijkertijd nuttig, kunnen ze ook kiezen voor de activiteit paardrijden voor kinderen.

Paardensport voor kinderen is een uitdagend spel, die veel voordelen heeft voor jouw kinderen.

Als ze zich beter gaan identificeren met een sport, kun je nog enkele andere sporten laten vallen als dat nodig is.

Besteed één-op-één leervaardigheden!

Een van de beste dingen die een ouder kan doen als een kind een sport leert, is hem één op één de basisprincipes bij te brengen. Veel vaders brengen uren door met hun kinderen om Flyballs , Line Drives of een-tweetje of overstapjes te oefenen in de achtertuin bijvoorbeeld. 

Andere vaders zetten kegels neer en oefenen met het dribbelen van een voetbal tussen de kegels. Het is quality time voor jou en voor het kind en helpt hen basisvaardigheden te leren in een niet-bedreigende omgeving. Als hun sport vaardigheden met zich meebrengt die jij die vaardigheden niet hebt, probeer ze dan samen te leren.

Wat kun je doen voor een kind met overgewicht of een kind wat fysiek nog niet klaar is voor een bepaalde sport!

Doe een check-up!

Voordat je kind actief gaat sporten, kan het verstandig zijn ervoor te zorgen dat het kind een lichamelijk onderzoek krijgt. Bespreek het sportplan eventueel met de dokter en praat over de fysieke eisen van de sport. 

Te vaak raken kinderen geblesseerd tijdens het sporten, omdat ze er fysiek nog niet helemaal klaar voor zijn, of omdat ze een beperking hebben waarvan ze eerder niet op de hoogte waren.

Zo kan sport voor een kind met overgewicht belastend zijn voor bijvoorbeeld hart of gewrichten, als het verkeerd wordt uitgevoerd.

Verantwoordelijkheid nemen en onderwijzen!

Sporten vereist verantwoordelijkheid en zelfdiscipline voor zowel het kind als de ouder. Thuis oefenen, attributen bijhouden, op tijd komen om te oefenen, spelen en actief te zijn, vereisen allemaal een opoffering van tijd en andere interesses. 

Sport kan een goede leraar voor persoonlijke ontwikkeling zijn en ter voorkoming van zwaarlijvigheid!

Andere handige tips

  • Als jouw kind zwaar of obese is, begin dan eerst met kleine dingen. Een skateboard, een fiets of een trampoline kopen kan een goede manier zijn om een kind wat graag achter de laptop zit of videogames speelt, over te laten schakelen naar een actievere levensstijl.
  • Ga samen met je kind naar buiten! Wij geloven dat het belang van buitenspelen en de natuur in elk aspect van de ontwikkeling van kinderen te cruciaal is om over het hoofd te zien. Buitenspelen is ook sport en helpt jonge kinderen actief te blijven, emoties en opgekropte energie los te laten, balans en fijne motoriek te ontwikkelen, cognitieve en sociale vaardigheden te stimuleren, overgewicht te voorkomen en nog veel meer. Maar voordat de kleintjes van al deze fantastische voordelen kunnen genieten, moet jij ze wel eerst enthousiast maken om naar buiten te gaan.
  • Overweeg wat minder populaire sporten. Georganiseerde sporten kunnen andere dingen omvatten dan het traditionele voetbal, softbal, honkbal en basketbal. jijzelf en jouw kind zullen misschien denken aan vechtsporten, fietsen, volleybal, atletiek, golf, schermen of stijldansen. Deze tellen allemaal als sport en helpen jouw kind belangrijke vaardigheden te leren en overgewicht te verliezen.
  • Probeer niet jouw eigen interesses of je verleden op je kind te projecteren. Zelfs als je in je jeugd een uitblinker was in een bepaalde sport, is die sport misschien niets voor je kind. Sporten is belangrijker dan welke sport ze kiezen. Je kind in een sport duwen alleen omdat je uitblonk, zal meestal averechts werken.

Wat je kind nodig heeft!

  • Geduld van de ouders
  • mogelijkheid om sport te ontdekken
  • Tijd om te oefenen en vaardigheden aan te leren
  • Jouw tijd om je kind te ondersteunen bij zijn of haar keuze

De dagen dat kinderen thuiskomen van school en naar buiten rennen om met hun vrienden te spelen tot zonsondergang lijkt te lang geleden. 

Tegenwoordig, met honderden videogames, mobiele telefoons en consoles, voelen kinderen zich perfect tevreden, om hun vrije tijd op de bank door te brengen. Maar heb je zelfs nagedacht over de gevolgen van het aanmoedigen van deze gewoonte bij je kinderen?

Overgewicht een wereldwijd probleem onder zowel volwassene als kind. sport en buitenspelen is een belangrijke factor in het voorkomen.

Onder kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 13,2% in 2019 overgewicht, 11% van deze kinderen had matig overgewicht en 2,1% kampte met ernstig overgewicht. Bij 12-17 jarigen komt vaker overgewicht voor dan bij jongere kinderen van 4-11 jaar.

Jong geleerd is oud gedaan!

Wat aangeeft dat we kinderen moeten aanmoedigen om fysiek actief te zijn. Dus hoe kun je je kinderen weer in beweging krijgen? 

Sport voor het kind is waarschijnlijk het beste antwoord. Door deel te nemen aan sport kunnen kinderen actief blijven, sportiviteit leren en een hobby ontwikkelen waar ze de rest van zijn leven plezier aan kunnen beleven. En je voorkomt met sport en spel, grote problemen door overgewicht te bestrijden in de vroege jeugd van het kind!

Social Shares

Related Articles

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *