LOADING

Waarom is het moeilijk om af te vallen?

Waarom is het moeilijk om af te vallen?

by SLANKZIJN juli 27, 2020

Veel reclameboodschappen over gewichtsverlies, vertellen je keer op keer hoe gemakkelijk het is om af te vallen en zeker niet waarom het moeilijk om af te vallen!! 

Neem gewoon deze pil, volg dat dieet of koop dit apparaat, en al het overgewicht zal magisch verdwijnen. waarom is het dan toch zo moeilijk om af te vallen?

Jaarlijks worden letterlijk miljarden uitgegeven aan afslankproducten en diensten, en toch blijven miljoenen zitten met overgewicht.

Vervelend, maar vetcellen gaan nooit meer weg!

Vervelend, maar vetcellen gaan nooit meer weg!

Wanneer je gewicht toeneemt, maakt jouw lichaam nieuwe cellen aan, adipocyten genaamd.

Deze zijn om overtollig vet op te slaan, en die adipocytische cellen verdwijnen helaas niet meer.

Je kunt binnenvet wel verbranden, maar je kunt niet alleen de adipocyten verbranden!

Elke adipocyte bevat kleine sensoren en wanneer vet in de cel wordt verbrand, beginnen die sensoren een signaal naar de hersenen te sturen, om vervolgens weer vol te kunnen lopen.

Wat het ook weer moeilijk maakt om af te vallen

Je hersenen reageren op deze signalen door het eetlustcentrum te activeren om wat calorieën te vinden en het ontbrekende lichaamsvet aan te vullen.

Hoe meer vetcellen je hebt, hoe sterker de signalen zijn voor je lichaam om het ontbrekende vet in de cellen aan te vullen.

Dit zorgt ervoor dat je eetlust intenser wordt en de trek onbedwingbaar. Dus met zulke signalen is het moeilijk om af te vallen?

Langzaam afvallen!

Om dit chemische waarschuwingssysteem te vermijden, moet je langzaam afvallen, waarbij je het vetgehalte geleidelijk verlaagt om geen vermoedens van sensoren in vetcellen te wekken.

Dit is de belangrijkste reden dat plotselinge diëten op de lange termijn nooit werken: te snel vet verliezen activeert alle alarmbellen, wat leidt tot maximale honger en ondraaglijke hunkering.

Overgewicht en de hersenen.

Heb je je ooit afgevraagd waardoor je honger krijgt of naar bepaald voedsel hunkert?

Waarom heb je altijd genoeg ruimte voor een toetje, ook al heb je net een heerlijke maaltijd achter de rug?

Of waarom zou je voor een open koelkast vol eten staan ​​en dan zeggen: “We hebben niets te eten”?

neurotransmitters-en-slankzijn

Dat is de kracht van neurotransmitters!

Om het fysiologische afweermechanisme van lichaamsgewicht te begrijpen, moeten we eerst onderzoeken hoe het lichaam de voedselinname reguleert.

Het gewicht wordt gecontroleerd in de hypothalamus, een klein deel aan de basis van de hersenen in de middenlijn achter de ogen. In de hypothalamus bevinden zich zenuwcellen die, wanneer geactiveerd, een hongergevoel opwekken.

Heel dicht bij deze cellen is er nog een set zenuwen die, wanneer geactiveerd, honger elimineert. Deze twee soorten zenuwen bepalen ons verlangen om te eten.

Dus wat bepaalt de activiteit van deze sleutel?

(eerste orde) zenuwcellen en bepaalt welke groep de overhand heeft, waardoor we honger krijgen of honger onderdrukken?

Hypothalamus zenuwen reageren niet alleen op deze circulerende hormonen en voedingsstoffen, maar hebben ook andere modulerende inputs.

Eenmaal vol vermindert de maag het verlangen om te eten door de productie van ghreline.

(Ghreline is het hormoon dat ons hongerig maakt) te verminderen en een bericht naar de hypothalamus te sturen.

Deze hypothalamus heeft dus veel belang bij de poging af te vallen

De hypothalamus ontvangt ook signalen van plezier routes die neurotransmitters gebruiken, zoals dopamine en serotonine. De boodschappers, die het eetgedrag beïnvloeden en buikvet of obesitas veroorzaken.

Dopamine en serotonine als boodschappers!

Het menselijk brein bestaat ongeveer uit ongeveer 86 miljard neuronen (zenuwcellen). Deze zenuwcellen communiceren met elkaar via chemische boodschappers, die neurotransmitters worden genoemd.

We hebben twee soorten neurotransmitters.

Remmend en prikkelend.

Remmende neurotransmitters werken om de hersenen te kalmeren, terwijl exciterende neurotransmitters de hersenen stimuleren.

Neurotransmitters beïnvloeden slaap, stemming, motivatie, geheugen, concentratie, energie, libido, gewicht. En kunnen nadelige symptomen veroorzaken als ze niet in balans zijn.

Dus kunnen de neurotransmitters het moeilijk maken en een nadelig effect hebben bij de poging af te vallen.

Stress, gebrek aan slaap, slechte voeding, verslavende stoffen en genetische aanleg zijn de oorzaak van lage niveaus van neurotransmitters.

Hoe neurotransmitters werken voor gewichtsverlies (dopamine en serotonine)

Wanneer mensen denken aan gewichtsverlies, denken ze over het algemeen niet aan de hersenen. De hersenen hebben echter een dramatische invloed op de lichaamssamenstelling.

Je eetlust is niet alleen een product van je fysiologie, maar ook van je psychologie; het is een complete aanvulling van hormonen en neurotransmitters.

Dopamine

Neurotransmitter en gewichtsverlies

In termen van gewicht is dopamine het belangrijkste onderdeel van het hersenlichaam.

Dopamine is een unieke neurotransmitter in die zin dat het een exciter of een remmer kan zijn, afhankelijk van de receptor waaraan het bindt.

Het wordt verkregen uit het aminozuur dat tyrosine vrijgeeft tijdens belonende activiteiten, zoals eten, seks, sporten en verschillende medicijnen.

De functie van Dopamine is anders, omdat het een rol speelt bij plezier / beloning, stemming, aandacht en uitstekende motorische vaardigheden.

Mensen met een laag dopaminegehalte gebruiken vaak voedsel en stimulerende middelen om de dag door te komen.

De negativiteit hiervan is dat de meeste voedingsmiddelen en stimulerende middelen. Middelen waar mensen naar hunkeren (chocolade, snoep, light frisdrank, koffie of energiedrankjes) leiden tot slecht voedsel en obesitas.

Elk van deze stoffen verhoogt de aanmaak van dopamine. Dus in zekere zin ben je gevaarlijk zelfherstellend.

Dopamine geïnduceerd gedrag leidt tot herhaalde onbedwingbare trek en overmatig genot, en dit leidt weer tot overgewicht.

Over de juiste hoeveelheid dopamine, je  bent nooit fysiek en emotioneel tevreden met voedsel, hoeveel je ook hebt gegeten. 

Waarom is het moeilijk om af te vallen?

Verslaving

Alhoewel onvoldoende dopamine je vermoeid kan maken (verlangen naar voedsel en stimulatie), kan te veel leiden tot verslaving aan suiker.

Dopamine is een van de redenen waarom voedsel verslavend kan zijn.

Het is dan ook niet verrassend dat de meeste drugs en middelen, zoals alcohol, nicotine, cocaïne en zelfs suiker, de productie van dopamine beïnvloeden.

Het doel van gewichtsverlies is om een ​​dopamine-signaleringssysteem te hebben dat je lichaam reguleert en in balans houdt met aanhoudende energie en motivatie.

Naast de vele geneugten die dopamine met zich meebrengt, onderdrukken gezonde dopamineniveaus van nature de eetlust en helpen ze je af te vallen. Houd er rekening mee dat dopamine afneemt met gewichtsverlies.

Het niveau van dopamine beïnvloeden!

Beperk de hoeveelheid suiker dat je neemt:

In menselijke voeding is de term lege calorieën van toepassing op voedingsmiddelen en dranken die vooral of uitsluitend bestaan ​​uit suiker, vetten of oliën of alcoholhoudende dranken. 

Deze leveren voedingsenergie, maar weinig tot geen andere voeding zoals vitamines, mineralen, eiwitten, vezels of essentiële vetzuren.

Veel suiker draagt ​​bij aan gewichtstoename, zal de eetlust en het verlangen naar meer suiker vergroten en de insulinespiegels verhogen (wat de vetopslag bevordert).

Suiker verandert de hersenchemie door dopamine niveaus te veranderen. Dit is de reden waarom mensen direct na het eten van snoep “een hoge bloedsuikerspiegel” ervaren.

Suiker stimuleert hetzelfde euforische pad van alcohol en drugs.

Probeer aan te vullen met L-Tyrosine: aangezien tyrosine het belangrijkste onderdeel is van dopamine, kan suppletie met tyrosine de productie van dopamine helpen verhogen. Een nog betere optie is acetyl-l-tyrosine, een meer biologisch beschikbare vorm.

Eet tyrosinerijk voedsel: bananen zijn uitzonderlijk voedsel voor dopamine-regulering omdat ze een hoge concentratie tyrosine hebben.

Andere voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze het dopaminegehalte verhogen. Dit zijn onder meer amandelen, appels, bieten, watermeloenen, kersen, pompoenpitten, sesamzaad, yoghurt, bonen, eieren, vis en vlees.

Beperk cafeïne

Net als suiker biedt koffie slechts tijdelijke verlichting na het ervaren van het aanvankelijke aanbod van cafeïne.

Het dopaminegehalte in het lichaam neemt af.

Kies in plaats van gewone Koffie, een kopje decafé.

Vermijd stress en ontspan: meditatie, zelfreflectie, een warm bad of massage zijn activiteiten die het dopaminegehalte verhogen.

Serotonine het hormoon van geluk

Van alle neurotransmitters krijgt serotonine de meeste aandacht. Het is afgeleid van het tryptofaan-aminozuur en behoort tot de remmende groep van ontspannende neurotransmitters.

Serotonine geeft een gevoel van welzijn en geluk. Als je ’s ochtends wakker wordt en opgewonden bent om nieuwe uitdagingen aan te gaan, zijn je serotoninespiegels waarschijnlijk binnen een gezond bereik.

Maar als je depressie, slapeloosheid en een laag zelfbeeld ervaart, wilt je jouw serotonine misschien een beetje een boost geven.

Serotonine is van nature een eetlustremmer en het tekort is het gevolg van gewichtstoename. Lage serotoninespiegels veroorzaken hunkeren naar koolhydraten omdat tryptofaan. Dit zijn de bouwsteen van serotonine, alleen de hersenen kan binnendringen na het eten van zoet of zetmeelrijk voedsel.

Hoewel tryptofaan in alle eiwitten voorkomt, zijn dat ook met alle andere aminozuren waarmee tryptofaan moet concurreren om de hersenen binnen te komen. Aan de keerzijde van tryptofaan zijn er meer aminozuren in het bloed die sneller de hersenen binnendringen.

Koolhydraat-tip oneven in het voordeel van tryptofaan. Koolhydraten stimuleren insuline, dat voedingsstoffen zoals aminozuren in de cellen van het hart, de lever en andere organen duwt. Daarbij blijft het tryptofaan achter.

Er zit nu meer tryptofaan in het bloed dan concurrerende aminozuren en tryptofaan komt de hersenen binnen. Tryptofaan wordt onmiddellijk omgezet in serotonine, wat de eetlust en eetlust vermindert, zelfs als de maag niet vol is.

Het resultaat je eet minder en valt af.

Hoe je serotonine positief kunt beïnvloeden

Eet koolhydraatrijk voedsel na het eten van voldoende eiwitten!

Om serotonine goed te synthetiseren, moet je voldoende tryptofaan in jouw bloed hebben en voldoende eiwitten eten. Dit is nodig om de insulineproductie te stimuleren.

Hoewel eenvoudige en geraffineerde koolhydraten de serotoninespiegel sneller verhogen, zijn ze geen goede langetermijnstrategie om gezond te zijn.

Met dergelijke koolhydraten, die langzaam in het lichaam afbreken, is de toename van serotonine niet zo dramatisch als bij eenvoudige koolhydraten. De verhoging van serotonine is echter consistenter en duurt langer.

Supplement met tryptofaan en vitamines van groep B.

Vitaminen B1, B3, B6 en B9 helpen bij het omzetten van tryptofaan in serotonine.

Geniet van zonlicht!

Zonlicht is een van de beste bronnen van vitamine D, die een belangrijke rol speelt bij de synthese van serotonine. Alhoewel vitamine D Suppletie gunstig kan zijn, is het niet zo nuttig als het krijgen van vitamine D uit direct zonlicht.

Studies hebben aangetoond dat de serotoninesynthese toeneemt op basis van het aantal uren zonlicht, ongeacht het seizoen.

Zorg voor voldoende slaap!

Er wordt aangenomen dat een gebrek aan slaap de zo goed mogelijke serotonine-neurotransmissie verstoort.

Bovendien blijft een onderbreking die optreedt als gevolg van slaapbeperking gedurende meer dan een week dagen aanhouden. Zelfs bij “onbeperkte” herstelslaap.

Om de verstoring van het serotonine-hersensysteem om te keren, moet je ongeveer een week lang voldoende slapen.

Doe vaak oefeningen!

Veel medische professionals bevelen aerobe oefeningen aan om de stemming te verbeteren. Oefening zou ook de beschikbaarheid van tryptofaan verhogen dat wordt omgezet in serotonine.

Geen snelle oplossingen om af te vallen.

We moeten logisch gaan denken omdat er geen magische tablet / toverdrank is om af te vallen.

We hebben altijd opgemerkt dat de meest effectieve manier om gewicht te verliezen en onder controle te houden is door een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl met een gezonde geest en lichaam, diepe slaap en fysieke activiteit.

Volg een gezond en uitgebalanceerd dieet met granen, peulvruchten, wat groenten, noten, zaden, veel fruit en groenten en wees fysiek actief.

Deze afslankpillen, poeders, thee of siropen zijn diuretica. Ze verminderen alleen het vochtgehalte van je lichaam, niet de vetten.

Als je vocht uit jouw lichaam verliest, voelt je zich lichter en gaat je ervan uit dat jouw gewicht is verminderd.

Maar als deze tabletten veel worden ingenomen, kunnen ze de nieren aantasten of een ernstige nierziekte veroorzaken. Er zijn maar weinig medicijnen (lipaseremmers genoemd) die voorkomen dat een deel van het vet in voedsel wordt verteerd.

In plaats daarvan beweegt vet door de darmen en wordt het uit ons lichaam verdreven.

De meest voorkomende bijwerkingen na inname van deze medicijnen zijn veranderingen in de stoelgang. Losse ontlasting met een toename van het aantal vettige stoelgang.

Naast de hierboven genoemde kunnen in heel hoge mate risico’s bestaan ​​uit leverschade, netelroos, huiduitslag, jeuk, kortademigheid en buikpijn.

Door de opname van vet te blokkeren, krijgt je mogelijk niet voldoende vetoplosbare vitamines binnen: vitamine A (bètacaroteen), D, E en K.

Vitamine A
vitamine A (bètacaroteen)

Discipline, matigheid en gezond verstand de sleutels!

Gewichtsverlies, of je nu wel of niet ervoor kiest om jouw dieet aan te vullen met pillen. Het is moeilijk om af te vallen en gaat vaak langzaam.

Vooral voor vrouwen die het vertrouwen niet mogen verliezen als hun dieet zijn werk niet doet, of als ze slechts 2-3 kg per week verliezen.

De beste oplossing is om bij elke maaltijd voedingsmiddelen te nemen die rijk zijn aan voedingsstoffen en antioxidanten. Een kleine portie eiwitten bij elke maaltijd en kleine hoeveelheden gezonde vetten gedurende de dag.

Zorg er ook voor dat je ’s nachts goed slaapt, want slaap speelt een nodige rol bij het verbeteren van lichaamsfuncties en gewichtsverlies.

Help hunkeren te overwinnen!

In feite kan het iets positiefs zijn. 

Kauwen op iets gezonds tussen de maaltijden kan helpen de honger te beteugelen, onbedwingbare trek uit te bannen en de concentratie te verbeteren.

Ken je het gevoel wanneer je urenlang niet hebt gegeten en wanneer je dat wel doet, je de honger niet kunt stillen? 

Het eten van een koolhydraatarme snack tussen jouw hoofdmaaltijden betekent dat je minder honger zult hebben en minder snel zult overeten tijdens de maaltijden.

Plus een paar gezonde snacks geven je ook de mogelijkheid om eventuele voedingstekorten te vullen, zodat je lichaam altijd alle voedingsstoffen heeft die het nodig heeft.

Gevolgtrekking!

Als je het moeilijk hebt om af te vallen, weet je dat er geen snelkoppelingen zijn. Een belangrijke strategie om af te vallen is om meer calorieën te verbranden dan je eet.

Zo eenvoudig als het lijkt.

Over het algemeen is het niet alleen beperkt tot het vinden van tijd, om te sporten of het kiezen van een salade in plaats van een hamburger.

Het gaat erom elke dag een oprechte toewijding aan jouw gezondheid te doen, ongeacht de ups en downs en hoe moeilijk het ook is om af te vallen.

Als je gewoon een gezondheidsschop nodig hebt om af te vallen of er op een bepaalde manier uit te zien, zal het een uitdaging zijn om permanent af te vallen.

Gewichtsverlies is een goed doel, maar het kan je helpen iets anders te vinden om je te motiveren.

Het kost tijd en is moeilijk om af te vallen, je zult dan ook gemotiveerd moeten zijn tijdens het besluit te gaan afvallen. Een manier is om meer redenen te vinden waarom je gezond zou moeten zijn.

Denk aan alle voordelen van lichaamsbeweging, waaronder meer energie, een beter humeur en een betere nachtrust, om er maar een paar te noemen.

Hopelijk helpt deze kennis om het minder moeilijk te maken om af te vallen!

Kijk ook eens naar de verschillende diëten en kies een:

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *