LOADING

Wat kan ik doen als mijn kind veel overgewicht heeft?

Wat kan ik doen als mijn kind veel overgewicht heeft?

by SLANKZIJN augustus 03, 2020
Gelukkige kinderen

Bijdragen aan gelukkig en gezonde kinderen!

Als jouw kind veel overgewicht heeft, kun je veel doen om een ​​gezond gewicht te krijgen, terwijl ze groeien.

Mijn kind heeft overgewicht, wat kan ik doen als ouder?

Kinderen met overgewicht hebben de neiging op te groeien tot volwassenen met veel overgewicht, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker.

Onderzoek toont aan dat kinderen met een gezond gewicht de neiging hebben om fitter, gezonder, beter te leren en zelfverzekerder te zijn. Ze hebben ook minder kans op een laag zelfbeeld en te worden gepest.

Als ouder kun je veel doen om jouw kind gezonder te laten opgroeien. Het is belangrijk om ze actiever te maken, goed en gezond te laten eten.

Luister naar de zorgen van je kind over hun gewicht. Kinderen met overgewicht weten vaak dat ze een gewichtsprobleem hebben. En zoeken steun om het onder controle te kunnen houden van hun gewicht.

Laat ze weten dat je van ze houdt, ongeacht hun gewicht, en alles wat je wilt is dat ze gezond en gelukkig zijn.

Motiveren van het kind met overgewicht!

Mijn kind heeft overgewicht, dit is wat kan ik doen als ouder!

Motiveren van kinderen met overgewicht begint met hun grootste rolmodellen: hun ouders.

Het is een van die lastige ouderlijke situaties. Hoe moedig je een kind met overgewicht aan om te sporten, zonder ervoor te zorgen dat het kind de oefening helemaal afwijst als een soort van door ouders opgelegde taak?

Het blijkt dat het aanmoedigen van een kind om te sporten niet zo lastig hoeft te zijn. Ouders hebben veel invloed op de bewegingsgewoonten van hun kind. 

Ouders als rolmodel!

Geloof het of niet, jouw kinderen zien je als rolmodel.

Ouders horen het goede voorbeeld te geven. Lichaamsbeweging is bij de lessen op scholen inbegrepen, maar thuis moeten kinderen het voorbeeld krijgen van de ouders in hun leven.

Ouders zullen elke dag moeten aandringen op een uur met matige tot krachtige activiteit, dit voor een goede gezondheid en het voorkomen van obesitas bij hun kind.

Welke sporten?

Beslissen welke sport het meest logisch is: veiligheid, lichaamsbeweging en de psychosociale voordelen van de sport. 

Lichamelijke activiteit is cruciaal voor kinderen. Het is niet alleen een van de beste manieren om te vechten tegen de ernstige obesitas-epidemie bij kinderen in Nederland , maar het krijgen van een of meer uur aan fysieke activiteit per dag kan helpen een leven lang gezond en gezondheid te bevorderen -wezen.

Gelukkig hebben de meeste kinderen een natuurlijke drang om te spelen – en ze aanmelden voor sport is een geweldige manier om al die natuurlijke energie te benutten en om te zetten in iets dat nog groter is.

Het belang van fysieke activiteit voor kinderen valt niet te ontkennen, en eerlijk gezegd is het nalatig als kinderen niet de kans krijgen om deze onschatbare hulpbron in het leven te gebruiken.

Van voetbal tot gymnastiek, georganiseerde kindersporten kunnen kinderen ten goede komen op alle vijf de belangrijkste ontwikkelingsgebieden: fysiek, emotioneel, sociaal, cognitief en moreel. Miller noemt voordelen zoals:

 • Verbeterde kracht.
 • Verbeterd gevoel van eigenwaarde.
 • Verbeterde vaardigheden voor kritisch denken.
 • Verbeterde zelfdiscipline.
 • Een groter bewustzijn van goed en kwaad.

Lees meer in in het artikel 12 sporten voor kinderen!

Obesitas bij kinderen oorzaken en gevolgen

Obesitas bij kinderen is een moeilijk gezondheidsprobleem. Het komt voor wanneer een kind ruim boven het normale of gezonde gewicht ligt voor zijn of haar leeftijd en lengte. 

Als de BMI van een kind hoger dan 85% (85 van de 100) in vegelijk met de andere kinderen van hun leeftijd en geslacht, worden ze beschouwd als een risico met overgewicht. Als de BMI van een kind hoger is dan 95% (95 van de 100) van de andere kinderen van hun leeftijd en geslacht, worden ze als zwaar overgewicht of obesitas beschouwd.

De oorzaken van overgewichtstoename bij jongeren zijn vergelijkbaar met die bij volwassenen, inclusief gedrag en genetica. 

Obesitas wordt ook beïnvloed door de gemeenschap van een persoon, omdat het de mogelijkheid om gezonde keuzes te maken kan beïnvloeden.

Gedrag

Wat kan ik doen als mijn kind veel overgewicht heeft?

Gedrag dat overgewichtstoename beïnvloedt is onder meer het eten van caloriearme, voedselarme voedingsmiddelen en dranken, medicatiegebruik en slaaproutines. 

Te weinig lichaamsbeweging krijgen en te veel tijd besteden aan zittende activiteiten, televisie kijken, online spelletjes etc. kan leiden tot overgewicht bij het kind.

Daarentegen kan het consumeren van gezond voedsel en fysiek actief zijn kinderen helpen om te groeien en een gezond gewicht te behouden. 

Het in evenwicht brengen van energie of calorieën uit voedsel en dranken. De calorieën die door activiteit worden verbrand, spelen een rol bij het voorkomen van overgewichtstoename. 

Bovendien helpt het eten van gezond voedsel en fysiek actief zijn om chronische ziekten te voorkomen. Denk daarbij aan diabetes type 2, sommige vormen van kanker en hartaandoeningen te voorkomen.

Is buikvet bij kinderen en tieners normaal?

Hoewel een ronde peuterbuik normaal is, is een  slappe buik bij een ouder kind of een tiener helemaal niet gezond . In veel gevallen kun je de maag van jouw kind of tiener bekijken en visueel zien of deze te groot is. De buik van je kind mag niet boven zijn/haar kleding uitsteken of uitpuilen, zodat je deze door zijn/haar kleding heen kunt zien. Je mag geen rollen buikvet zien bij een kind of tiener.

Overgewicht is geen nieuw probleem in Nederland, maar het is wel een nieuw probleem bij kinderen en tieners en het wordt niet als een normaal onderdeel van de ontwikkeling van adolescenten beschouwd.

Als je opgroeide in de jaren 80 of 90 zou je niet veel kinderen hebben gekend met een dikke buik op 10, 13 of 15 jaar, dit is echter veranderd .

Wat kan ik doen als mijn kind veel overgewicht heeft? Buikvet, obesitas, obesitas bij kinderen, kinderen met overgewicht, obesitas, maagvet

Buikvet bij tieners!

Als je tegenwoordig naar een gemiddelde groep tieners kijkt, zie je vaker  buikjes die boven de broekriem uitsteken, wat buitengewoon alarmerend is. 

Dit is heel eng omdat buikvet of centrale obesitas in de kindertijd als nog gevaarlijker wordt beschouwd dan obesitas bij kinderen in het algemeen.

buikvet staat nu bekend als een betere indicator van hartziekte en diabetes risico’s dan de meer gebruikelijke body mass index BMI, een gewichtsverhouding in verhouding tot lengte.

Visceraal vet, het type dat in de buik wordt aangetroffen, wordt door de lever gemetaboliseerd, verandert in cholesterol en circuleert in de bloedbaan. Vervolgens vormen lipoproteïnen met een lage dichtheid, ook wel bekend als slechte cholesterol, plaques en hopen zich op in de slagaders, waardoor ze geleidelijk worden geblokkeerd.

Zorgwekkend omdat kinderen nu vet gerelateerde ziekten ontwikkelen die normaal veel later in het leven werden gevonden. Kinderen met grote hoeveelheden buikvet zijn meer vatbaar voor diabetes type II, hartaandoeningen en sommigen ervaren vroegtijdige hart- en vaatziekten.

Je kunt zelf een algemene meting doen! 

Om de taille / heupverhouding van jouw kind correct te  meten , laat je je kind staan ​​en een meetlint rond zijn of haar midden plaatsen, net boven de heupbeenderen. Meet de taille net nadat je kind uitademt. Meet vervolgens zijn of haar heupen en gebruik een taille-heupverhouding calculator  om de resultaten te zien. 

Let op, deze rekenmachines zijn niet zo nauwkeurig als een bezoek aan de arts met je kind.

De beste manier om de gezondheidsrisico’s van centrale obesitas te bestrijden, is door ervoor te zorgen dat jouw kind een gezond, uitgebalanceerd dieet volgt en voldoende beweging krijgt, of gewoon ouderwetse tijd voor buitenactiviteiten. En uiteraard het goede voorbeeld van de ouders!

Gewichtsverlies aanpak voor kinderen met overgewicht!

Als jouw kind overgewicht of obesitas heeft, is een van de beste dingen die je hem nu en in de toekomst voor hem kunt doen, hem/haar op een gezond gewicht te brengen . 

Maar wat is de juiste manier om het te doen? Dat hangt meestal af van de leeftijd van jouw kind.

Er is geen enkel nummer op de weegschaal dat alle kinderen moeten bereiken om gezond te zijn. Het juiste bereik hangt af van hoe lang ze zijn, hun geslacht en hun leeftijd. 

In feite mogen de meeste kinderen niet extreem afvallen – ze moeten het gewoon volhouden naarmate ze groter worden, of langzamer aankomen.

Hoe weet je of je kind moet afvallen? Praat met zijn zorgverzekeraar. Zij kan je helpen een veilig plan te bedenken. 

Wat kan ik doen als mijn kind veel overgewicht heeft?

Voedingsadviezen van deskundige!

Ook kan wat deskundig advies je helpen te weten waarop jij je moet concentreren om jouw kind te helpen een gezond gewicht te bereiken, hun leeftijd maakt niet uit.

Leeftijden 1 tot 6

Doel: in de meeste gevallen moeten kinderen van deze leeftijd op hetzelfde gewicht blijven of dit in een langzamer tempo bereiken.

Wat jij kunt doen: als kinderen erg jong zijn, heb jij de leiding over hun routine. Zorg ervoor dat de dag van jouw kind voldoende tijd heeft – minstens 60 minuten – om actief te zijn. Of het nu gaat om het beklimmen van het klimrek in het park, het spelen van een spelletje in de achtertuin of het rondspringen in de woonkamer. 

Je kind hoeft zijn training niet in één keer te krijgen. Korte uitbarstingen van activiteit gedurende de dag, die oplopen tot een uur zijn prima.

Bied hem bij maaltijden en tussendoortjes een verscheidenheid aan voedzame keuzes aan. Jouw kind – en het hele gezin – kan met een paar eenvoudige stappen gezonder eten:

 • Verminder bewerkte en fastfoodproducten. Ze bevatten meestal meer calorieën en vet. Vul in plaats daarvan het bord van jouw kind met fruit en groenten en ruil witbrood, rijst en pasta in voor een volkoren versie. Ze bevatten vezels, waardoor je kind zich langer vol kan voelen. Als je kind in eerste instantie geen fan is van deze veranderingen, geef dan niet op. Bewezen is dat kinderen eerder iets eten nadat ze het een paar keer op hun bord hebben gezien.
 • Serveer geen suikerhoudende dranken. Verwissel frisdrank, sap en sportdrankjes voor water en magere of magere melk.
 • Moedig goede eetgewoonten aan. Drie maaltijden en twee gezonde snacks per dag kunnen voorkomen dat jouw kind te veel honger krijgt, waardoor hij minder snel teveel eet.
 • Breng kleine wijzigingen aan. Het in één keer herzien van het dieet van jouw gezin kan je kind overstuur of in de war brengen. Begin elke week met een paar veranderingen. Praat met je kind over de keuzes die je maakt. Leg uit dat sommige voedingsmiddelen hem/haar meer energie geven om te spelen.

Leeftijden 7 tot 10

Doel: blijf in de meeste gevallen op hetzelfde gewicht of bereik het in een langzamer tempo.

Wat je kunt doen: kinderen van deze leeftijd hebben hun eigen mening. Maar ze hebben nog steeds hulp van ouders nodig.

Wijs ze de weg naar het gezonde levenspad!

Dit is het moment om jouw kind de tools en lessen te geven die het nodig heeft om gedurende het hele leven gezonde keuzes te maken. De volgende aanpak kan hierbij helpen:

 • Vul je keuken met voedzaam voedsel. Inmiddels kunnen kinderen zelf aan de hapjes. Je kunt gezonde keuzes voor hen gemakkelijker maken door junkfood buiten te houden. Het is gemakkelijker voor jouw kind, om de juiste keuze te maken bij het kiezen tussen een appel of banaan in plaats van een appel of koekje
  Het zal waarschijnlijk niet werken om die traktaties gewoon te verbieden.
 • Stel basisregels in voor tv- en computertijd. De tijd dat kinderen voor een scherm zitten, is tijd dat ze niet actief zijn. Als dat een gewoonte wordt, leidt dat tot gewichtstoename. Zorg ervoor dat jouw kind weet dat hij maar een bepaalde hoeveelheid tijd heeft om de tv, smartphone, videogames of computer te gebruiken.
  Als de schermtijd voorbij is, moedig hem dan aan om op te staan ​​en te spelen. Kinderen op deze leeftijd hebben evenveel beweging nodig als jongere kinderen – in totaal 60 minuten gedurende de dag. Dat kan zijn fietsen, zwemmen,voetballen etc.
 • Haal ze naar de keuken. Het is een goed moment om ze te leren over gezond eten. Laat ze helpen bij het plannen van het menu, boodschappen doen en maaltijden bereiden. De kans is groot dat ze meer enthousiast zullen zijn over een gezonde maaltijd als ze inspraak hebben gehad bij het bereiden ervan.
 • Haal het hele gezin aan boord. Je wilt niet dat je kind zich apart voelt vanwege zijn gewicht. Praat met het hele gezin over het belang van gezonde keuzes. En onthoud: kinderen kopiëren de gewoonten van hun ouders. Dat betekent dat als je wilt dat jouw kind meer groenten eet of meer beweegt, jij dat ook moet doen.

Leeftijden 11 tot 18

Doel: veel kinderen moeten op hetzelfde gewicht blijven of slanker worden naarmate ze groter worden. Na de puberteit kan jouw kind mogelijk 1 tot 2 pond per week verliezen. Praat met zijn arts om te beslissen wat goed voor hem is.

Tieners hebben drukke schema’s. Maar het is belangrijk om zo vaak mogelijk als gezin te gaan zitten om te eten.

 • Wat je kunt doen: tieners en tieners zijn oud genoeg om beslissingen te nemen over hun eigen gezondheid. Maar je begeleiding doet er nog steeds toe. Werk samen met jouw kind om hem te helpen slimme keuzes te maken. Nog beter? Maak een plan om het hele gezin op het goede spoor te krijgen met eten, bewegen en minder schermgebruik.
 • Maak gezondheid het doel. De verkeerde opmerkingen over het gewicht van jouw kind kunnen het zelfrespect schaden. Neem de focus weg van gewichtsverlies. Het gesprek moet gaan over gezond en actief zijn, niet over het bereiken van een bepaalde maat of getal op de weegschaal.
 • Ga door met het gezamenlijk eten van het hele gezin.  Een studie toonde aan dat kinderen die minstens drie keer per week gezinsmaaltijden hadden, 24% meer kans hadden om gezond voedsel te eten dan degenen die dat niet deden. Wat natuurlijk een grote bijdrage is in het voorkomen van overgewicht bij het kind!
 • Bied ondersteuning. Als je kind zegt dat hij wil afvallen, is het belangrijk om zijn motivatie te begrijpen. Pesten andere kinderen hem of haar over het postuur? Probeert je kind het lichaam van een beroemdheid te modelleren? Dat zijn geen goede redenen om af te vallen. Zorg ervoor dat hij of zij begrijpt dat uiterlijk niet het belangrijkste is – het gaat erom gezonde keuzes te maken, zodat hij of zij de energie heeft om te bewegen en na te denken.
  Vervolgens kun je praten over specifieke manieren om hem of haar te ondersteunen. Zoals het buiten houden van junkfood of het plannen van een gezinswandeling of fietstocht elke avond.
  Wil je kind een plan voor gewichtsverlies proberen? Sommige programma’s zijn afgestemd op oudere kinderen. Ze zijn misschien veilig en behulpzaam, maar praat altijd met de arts van jouw kind voordat hij of zij zelf een plan begint.
 • Moedig ze aan om in beweging te komen. Net als jongere kinderen hebben jonge tieners en tieners elke dag een uur aan lichaamsbeweging nodig. Ze hoeven het niet allemaal tegelijk aan te pakken – kortere sessies gedurende de dag werken net zo goed. Op deze leeftijd zijn ze waarschijnlijk niet zo geïnteresseerd in rondrennen in de speeltuin. ‘Help ze een soort oefening te vinden die ze leuk vinden, zoals bijvoorbeeld dansen, voetballen of een andere sport.

Vergeet niet dat als je kind meer tijd doorbrengt met bewegen, jij ook minder tijd doorbrengt met videogames of smartphones. Help je tiener om zijn schermgebruik tot een minimum te beperken. Een geweldige manier: berg je eigen apparaten op en ga samen aan de slag.

Zo hebben jullie samen profijt en stimuleer je jouw kind!

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *