LOADING

Wat is een ketogeen dieet en is ketose gevaarlijk?

Wat is een ketogeen dieet en is ketose gevaarlijk?

by SLANKZIJN juli 04, 2020
Is keto dieet gevaarlijk

Het keto-dieet is een zeer koolhydraatarm, vetrijk dieet!

Het is in veel opzichten vergelijkbaar met andere koolhydraatarme diëten

Het idee is om meer calorieën uit eiwitten en vetten te halen en minder uit koolhydraten.

Keto dieet koolhydraten per dag!

Je haalt met een normaal voedingspatroon 40 tot 70% van de totale energie uit koolhydraten.

Als je totalen per dag liggen op 2000 kcal, zul je dus 200 tot 350 gram koolhydraten per dag binnen krijgen. Met de keto dieet schema’s eet je maar 20 tot 50 gram koolhydraten per dag.

Dit dieet vermindert vooral de meeste geraffineerde koolhydraten, zoals suiker, frisdrank, gebak, wit brood en in de keto dieet recepten wordt dit uitgangspunt dan ook toegepast.

Waarom zijn geraffineerde koolhydraten en suikers zo slecht voor je gezondheid?

Geraffineerde koolhydraten of eenvoudige koolhydraten omvatten suikers en geraffineerde granen die zijn ontdaan van alle zemelen, vezels en voedingsstoffen. 

Wat is zetmeelrijk voedsel?

Zetmeelrijk voedsel, wit brood, aardappelen, pizzadeeg, pasta, gebak, witte bloem, witte rijst, zoete desserts en veel ontbijtgranen. Ze verteren snel en hun hoge glycemische index veroorzaakt ongezonde pieken in je bloedsuikerspiegel. 

Zetmeelrijk voedsel smaakt over het algemeen niet zoet. Omdat zetmeel echter slechts een lange keten van aan elkaar gekoppelde suiker (glucose) moleculen is, wordt het, eenmaal verteerd in de darmen, in het bloed opgenomen als pure glucose, wat de bloedsuikerspiegel verhoogt.

Zetmeelrijk voedsel kan ook fluctuaties in stemming en energie veroorzaken en een opeenhoping van (slecht) vet, vooral rond je taille.

Wat is ketose?

Ketose is een metabolische toestand waarin vetten worden gebruikt om de meeste brandstof te leveren die het lichaam nodig heeft. Dit gebeurt wanneer er beperkte toegang is tot glucose (bloedsuiker), wat voor veel cellen in het lichaam de favoriete brandstof is.

Ketose wordt vaak geassocieerd met ketogene en koolhydraatarme diëten.

Het komt ook voor tijdens zwangerschap, kindertijd, vasten en ondervoeding. Mensen hebben over het algemeen minder dan 50 gram koolhydraten per dag nodig, en soms slechts 20 gram per dag.

Dit vereist de eliminatie van bepaalde voedingsmiddelen uit de voeding, zoals zetmeel, granen, snoep en zoete frisdranken.

Lichaamsvet als eerste vorm van brandstof!

Door een koolhydraatarm dieet te volgen, dalen de insuline-hormoonspiegels en worden vetzuren die vrijkomen uit lichaamsvet in grote hoeveelheden opgeslagen.

Veel van deze vetzuren worden naar de lever gebracht, waar ze worden geoxideerd en omgezet in ketonen (of ketonlichamen). Deze moleculen kunnen energie leveren die het lichaam nodig heeft.

Wanneer koolhydraten schaars zijn, draait het lichaam voornamelijk op vetten!

In tegenstelling tot vetzuren passeren ketonen de bloed-hersenbarrière en leveren ze energie aan de hersenen als er geen glucose is.

Een keto-dieet kan vooral nuttig zijn om overtollig lichaamsvet te verliezen, zonder honger en om diabetes type 2 aan te pakken.

keto dieet recepten

Het ketogene dieet is een koolhydraatarm dieet met een hoog vetgehalte en een gematigd eiwitgehalte.

Het is vergelijkbaar met andere koolhydraatarme of diëten zonder granen. Zoals Paleo dieet recepten en Atkins dieet, en vereist het eten van niet-zetmeelrijk vlees, zuivelproducten, eieren, vis, noten, boter, oliën en groenten.

Ketose betekenis!

Wanneer je het grootse deel van de koolhydrateninname in het lichaam vervangt door vet, zal je lichaam vet gaan verbranden voor het leveren van de nodige energie.

Cellen gebruiken over het algemeen bloedsuiker, die afkomstig is van koolhydraten, om energie te leveren.

Maar als er meer ketonen in het bloed zitten dan de bloedsuikerspiegel, verbrandt het lichaam het opgeslagen vet. Deze metabole toestand wordt ketose genoemd.

Dit dieet is niet nieuw!

Het wordt al eeuwen gebruikt als behandeling voor kinderen met epilepsie bij wie de aanvallen niet reageerden op medicijnen.

Zoals je zult begrijpen hebben sindsdien vele onderzoeken aangetoond dat het keto-dieet effectief is bij het verminderen van epileptische aanvallen.

De onderzoekers denken dan ook dat het positieve voordelen zal hebben bij andere neurologische aandoeningen, zoals autisme, Alzheimer, Parkinson, multiple sclerose, traumatisch hersenletsel en hersentumoren.

Keto dieet en gewichtsverlies

Maar keto is bekender vanwege de voordelen van gewichtsverlies. Het dieet is ook gunstig en wordt gebruikt om de honger onder controle te houden en het gewichtsverlies bij zwaarlijvige mensen te vergroten.

Het helpt ook om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden bij mensen met diabetes type 2. Of je nu voor de eerste keer een keto-dieet probeert of nieuwe gerechten aan je routine toevoegt.

keto dieet gevaarlijk?

Wat is een

keto dieet

en is het

keto dieet

gevaarlijk?

Het koolhydraatarme, vetrijke plan belooft snel gewichtsverlies, maar gezondheidswerkers maken zich zorgen over deze bijwerkingen en complicaties.

De dieetplannen verminderen koolhydraten tot 50 gram per dag of minder om het lichaam te helpen een toestand van ketose te bereiken waarbij het vet (in plaats van suiker) moet verbranden voor energie.

Artsen beweren dat het keto-dieet epilepsie kan helpen behandelen. Het is niet duidelijk waarom, maar iets over een ketogene aandoening lijkt de frequentie van aanvallen te verminderen.

Dierstudies hebben ook aangetoond dat een dieet ook voordelen kan hebben tegen veroudering, ontstekingen en kanker.

Maar als algemeen plan voor gewichtsverlies is keto controversiëler. Sommige gezondheidsdeskundigen waarschuwen hier voor en noemen onaangename bijwerkingen, gezondheidsrisico’s van het keto dieet.

Zelfs veel Keto-aanhangers geven toe dat als het dieet niet “correct” wordt gedaan, dit het tegenovergestelde kan zijn van een gezond dieet.

keto dieet gewichtsverlies!

Hieronder staan ​​enkele tips die je moet weten over het keto-dieet voordat je probeert af te vallen. Je kunt kilo’s verliezen, maar moet ook voorzichtig zijn met de volgende bijwerkingen of complicaties.

1. De “keto-griep”.

Sommige mensen melden zich alleen ziek te voelen als ze ketose beginnen, Soms kunnen braken, maagdarmproblemen, veel vermoeidheid en lethargie optreden.

Deze zogenaamde keto-griep verdwijnt meestal na een paar dagen.

Naar schatting 25% van de mensen die een keto-dieet proberen, lijdt aan deze symptomen. Waarbij vermoeidheid de meest voorkomende klacht is.

Het komt, omdat je lichaam geen suiker meer heeft om energie te verbranden en je vet moet gaan gebruiken. Deze ene overgang is genoeg om je lichaam een ​​paar dagen te vermoeien.

Keto griep wat te doen?

De effecten van keto-griep kunnen worden verminderd door veel water te drinken en voldoende te slapen.

2. diarree

Diaree met keto dieet

Toilet bezoek!

Als je het toilet vaker gebruikt tijdens een keto-dieet, zal een snelle zoekopdracht op internet je laten zien dat je niet de enige bent. (mensen tweeten over bijvoorbeeld keto-diarree.)

Dit kan zijn, omdat de galblaas in heel hoge mate reageert. De galblaas is het orgaan dat gal produceert om vet in het dieet af te breken.

Diarree ontstaat door een gebrek aan vezels in het keto-dieet, wat kan optreden wanneer iemand de koolhydraten vermindert (zoals volkorenbrood en pasta) en niet wordt aangevuld met andere vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten.

Dit kan ook gebeuren als gevolg van intolerantie voor zuivelproducten, omdat je bent overgestapt op een vetarme, koolhydraatarme levensstijl.

3. sportprestaties.

Sommige atleten zweren bij het ketogene dieet, ze beweren dat het niet alleen handig is om af te vallen, maar ook om meehelpt hun sport prestaties te verbeteren.

Voor duursporters kan langdurig gebruik van ketogene diëten niet alleen de prestaties verbeteren, maar ook de algehele gezondheid.

Keto-aanpassingen hebben duursporters in staat gesteld records te vestigen. Zelfs een groeiend aantal militairen gebruikt de ketose om de fysieke, cognitieve prestaties te verbeteren, obesitas, metabole gezondheid, symptomen van zuurstofvergiftiging en posttraumatische stressstoornis te beheersen.

Stabiele energielevering

Keto-diëten stellen sporters in staat meer op vet als brandstof te vertrouwen dan op snelwerkende glucose, vooral bij inspanningen met een lage tot matige intensiteit. 

Omdat vet onze meest voorkomende en efficiënte brandstofbron is, kunnen keto-atleten langer en met een stabiel energieniveau trainen.

4. Verhoogd het keto dieet het risico op hartaandoeningen en diabetes.

Als het goed is gedaan, bevat het keto-dieet veel groenten en magere dierlijke eiwitbronnen.

Met andere woorden, het eten van boter en spek is geen excuus, alhoewel sommige mensen het misschien proberen.

Daarom maken veel gezondheidswerkers zich zorgen over mensen die ketogeen eten, vooral degenen die het proberen zonder begeleiding van een arts of voedingsdeskundige.

Onderzoeken – inclusief recente studies wijzen uit dat ketogene diëten lichaamsvet, diabetes type 2 en het metabool syndroom zelfs kunnen verminderen. 

De laatste is een groep aandoeningen met een hoge bloedsuikerspiegel en een abnormaal cholesterolgehalte.

Vetrijke diëten zoals deze kunnen het cholesterol verhogen en sommige onderzoeken suggereren dat ze het risico op diabetes vergroten. Sommigen noemden het zelfs een ‘cardioloog-nachtmerrie’.

5. Spiermassa

Het ketogene dieet is ook geweldig voor het opbouwen van spieren, omdat de eiwitinname relatief hoog is en het onwaarschijnlijk is dat je spiermassa verliest. 

Zelfs als je eiwitinname laag is, kan het ketogene dieet nog steeds een spierbesparend effect veroorzaken

Afvallen en spiermassa met Keto

Keto is een afslankdieet … maar dat hoeft niet zo te zijn.

Alhoewel duizenden getuigenissen van gebruikers en tientallen onderzoeken de effectiviteit van het ketogene dieet hebben versterkt.

Om gewicht en vetverlies te bevorderen en te behouden, heeft dit dieet veel meer toepassingen dan afslanken.

Een van die toepassingen is voor atleten en individuen die slanker, sterker en zelfs spierkracht willen krijgen. Er is echter een veel voorkomende mythe dat het ketogene dieet – dat niet nodig een ‘eiwitrijk dieet’ is – het moeilijk, zo niet onmogelijk, maakt om spieren op te bouwen.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen, om de lucht rondom het keto-dieet te klaren als het gaat om spieropbouw en om enkele veelvoorkomende verkeerde overtuigingen te verdrijven. 

We willen pleiten (ondersteund door bewijs) dat je spiermassa kunt behouden en zelfs kunt opbouwen, terwijl als jij je maar houdt aan een strikt ketogeen dieet.

Belangrijk is om je te houden aan bepaalde richtlijnen:

Er is een bewezen betrouwbare en krachtige methode om keto dieet succesvol toe te passen.

Wetenschappelijk onderbouwde tips, voor een slank en gezond lichaam vindt je in het boek: De Keto Revolutie

Een op feiten gebaseerde gids geschreven door Mitchel van Duuren.

Het All-in-one pakket voor bewezen vetverlies, torenhoge energie,
en een manier om eindelijk los te komen van voeding als centraal punt in je leven.

In het boek staan praktische adviezen rondom afvallen, diëten, sport en gezonde voeding voor een gezond en strak lichaam, geschreven op een toegankelijke manier. Lees hier meer over het boek, of bestel direct!

Social Shares

Related Articles

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *