LOADING

cholesterol LDL/HDL, (on)verzadigd vet, triglyceriden en wat betekent het allemaal?

cholesterol LDL/HDL, (on)verzadigd vet, triglyceriden en wat betekent het allemaal?

by SLANKZIJN oktober 27, 2022

Cholesterol is een essentiële lipide

De lipiden die moeten worden gecontroleerd zijn in de eerste plaats LDL, HDL, triglyceriden (TG) en het totale cholesterolgehalte in het bloed.

Daarom wordt het meten van deze vijf parameters essentieel geacht voor de risicobeoordeling van toekomstige coronaire hartziekten (CAD).

Blijf lezen om meer te weten te komen over waar ze voor staan en hoe u uw cholesterolgehalte binnen gezonde grenzen kunt houden.‍

Cholesterol is een essentiële lipide in het lichaam die een cruciale rol speelt bij het behoud van een goede gezondheid. Het menselijk lichaam maakt zelf cholesterol aan, maar het komt ook voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals eieren, vlees en zuivelproducten.

Om het juiste evenwicht te bewaren, moet het lichaam voortdurend de verschillende lipiden niveaus controleren.

Wat betekent cholesterol voor je lichaam?

Cholesterol is een organische, vette/wasachtige stof die in de bloedbaan en in alle lichaamscellen voorkomt. Cholesterol is essentieel voor de gezondheid omdat het nodig is om hormonen, vitamine D en stoffen die je helpen ziekten te bestrijden, aan te maken.

Cholesterol is een vet. Het is een lipide, maar anders dan de vetten die je eet. Je lichaam maakt cholesterol aan, en je krijgt ook cholesterol binnen via je voeding. Je hebt een bepaalde hoeveelheid cholesterol in je lichaam nodig.

Cholesterol is een wasachtige stof die essentieel is voor het functioneren van uw lichaam. Het is een belangrijk bestanddeel van celmembranen, essentieel voor de productie van hormonen en de voorloper van vitamine D. Statines zijn een klasse geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.

Pillen en Statines

Cholesterol is een wasachtige stof die essentieel is voor het functioneren van uw lichaam.

Het is een belangrijk bestanddeel van celmembranen, essentieel voor de productie van hormonen en de voorloper van vitamine D. Statines.

Wat zijn D. Statines

D. Statines zijn een klasse geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.

Ze werken door het verlagen van het niveau van het “slechte” LDL-cholesterol en het verhogen van het niveau van het “goede” HDL-cholesterol.

Statines worden voorgeschreven om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder: Hoog cholesterolgehalte.

Hartziekten bestrijden

Er zijn een aantal natuurlijke manieren om cholesterol te verlagen en hartziekten te bestrijden, waaronder een dieet dat rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten de lever maakt de meeste cholesterol in je lichaam.

Een deel wordt ook opgenomen uit je voeding en het wordt door je bloed naar al je cellen vervoerd. Cellen gebruiken cholesterol om hormonen te maken, vetten af te breken, nieuwe cellen aan te maken en nieuwe cellen te bouwen.

Cis een essentiële lipide in het lichaam die een cruciale rol speelt bij het behoud van een goede gezondheid.

Vermindering van het risico op een nieuwe hartaanval bij mensen met een hartziekte.

Het is bewezen dat statines het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Ze hebben echter een aantal ernstige bijwerkingen, waaronder spierpijn en zwakte.

LDL-cholesterol, wat is dat?

LDL (low-density lipoprotein) cholesterol is het “slechte” cholesterol. Dat komt omdat het het meest waarschijnlijk leidt tot de opbouw van plaque in de slagaders (atherosclerose).

Als zich bovenop deze plaque een bloedklonter vormt, kan deze afbreken en een hartaanval of beroerte veroorzaken. LDL-cholesterol is een deeltje in het bloed dat vaak “slecht cholesterol” wordt genoemd. LDL-cholesterol wordt vaak beschouwd als “slecht” omdat het cholesterol afzet in slagaders en slagaders verstoppen wanneer cholesterol wordt afgezet op de wand van de slagader.

Het ideale LDL-cholesterolgehalte is minder dan 130 mg/dL.

LDL-cholesterol is echter niet alleen maar slecht. LDL-cholesterol is ook belangrijk voor de gezondheid. Het levert cholesterol aan de cellen van je lichaam. LDL-cholesterol wordt vaak “slecht” genoemd omdat het meestal hoger is als je er te veel van hebt in vergelijking met HDL.

hart– en vaatziekten

De American Heart Association beveelt aan dat mensen met een verhoogd LDL-cholesterolgehalte streven naar een LDL-cholesterolgehalte van minder dan 160 mg/dL. Het LDL-cholesterolgehalte kan worden verlaagd door af te vallen, te bewegen, gezond te eten en andere stofwisselingsproblemen aan te pakken die een hoog LDL-cholesterolgehalte kunnen veroorzaken.

hart en vaatziekten door arteriële plaque

HDL-cholesterol heeft een gunstig effect doordat het cholesterol kan afvoeren.

LDL vervoert cholesterol van de lever naar het lichaam en HDL brengt overtollig cholesterol terug naar de lever om te worden afgebroken.

HDL-Cholesterol, ook bekend als het goede cholesterol.

HDL (high-density lipoprotein) cholesterol is het “goede” cholesterol. Het ruimt namelijk het LDL-cholesterol uit de slagaders en voorkomt zo een hartaanval of beroerte.

HDL-cholesterol is een deeltje in het bloed dat vaak wordt aangeduid als “goed cholesterol”. HDL-cholesterol wordt vaak beschouwd als “goed” cholesterol omdat het cholesterol uit slagaders verwijdert en slagaders niet verstoppen wanneer cholesterol uit de wand van de slagader wordt gehaald.

HDL-cholesterol wordt vaak “de herstellende cholesterol” genoemd, omdat het beschadigde slagaders herstelt wanneer het cholesterol uit de slagaders verwijdert. Hoe hoger uw HDL-cholesterolgehalte, hoe lager uw risico op hart- en vaatziekten zoals een hartaanval of beroerte.

De belangrijkste factor die uw HDL-cholesterolgehalte beïnvloedt, is uw voeding. Vetrijke en suikerrijke voeding verlaagt uw HDL-gehalte, terwijl voeding zoals volle granen en fruit uw HDL-gehalte kan verhogen. Lichaamsbeweging helpt ook om uw HDL-gehalte te verhogen.

Triglyceriden en VLDL.

Triglyceriden zijn vetten die in het bloed voorkomen. Ze geven aan hoeveel vet er in het lichaam wordt afgebroken. Triglyceriden worden afgebroken in kleinere deeltjes die VLDL (very low-density lipoprotein) cholesterol worden genoemd.

VLDL-cholesterol wordt afgebroken tot LDL-cholesterol, het slechte cholesterol. Om hartziekten te voorkomen, willen artsen het VLDL-cholesterol- en triglyceridengehalte laag zien.

Artsen willen het HDL-cholesterol hoog en het LDL-cholesterol laag zien.

Daartoe moet u voedsel met veel suiker en verzadigd vet vermijden. Richt u in plaats daarvan op het eten van veel fruit, groenten en volle granen. Beweeg regelmatig, en als u risico loopt op hartaandoeningen, houd dan samen met een arts uw cholesterolgehalte bij.

Supplementen zoals visolie, resveratrol en vitamine E kunnen ook nuttig zijn.

Totaal Cholesterol

Totaal cholesterol is de hoeveelheid cholesterol in uw bloed. Het wordt berekend door de hoeveelheden cholesterol uit de HDL- en LDL-bloedtesten bij elkaar op te tellen.

Uw totale cholesterolgehalte vertegenwoordigt uw risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Het wordt ook gebruikt om uw risico op het krijgen van diabetes te bepalen. Uw arts zal uw cholesterolgehalte gebruiken om te beslissen welke therapieën voor u geschikt zijn. Het totale cholesterolgehalte wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder voeding en genetica.

Hoewel het niet mogelijk is uw cholesterolgehalte volledig onder controle te houden, kunt u wel maatregelen nemen om uw cholesterolgehalte gezond te houden.

De ernst van COVID-19 voorspellen met.

De COVID-19-pandemie heeft zich wereldwijd snel verspreid en lijkt nog lang niet onder controle te zijn. Hoewel de belangrijkste pathofysiologische mechanismen worden onthuld, zijn slechts enkele van de factoren geïdentificeerd die bepalen of sommige patiënten een asymptomatisch beloop hebben terwijl anderen overlijden.

Cholesterolconcentraties bij Covid

Er zijn steeds meer aanwijzingen voor significante veranderingen in het lipidenprofiel, met name de totale cholesterol-, LDL-cholesterol- en HDL-cholesterolconcentraties bij gehospitaliseerde patiënten met COVID-19. 

Patiënten met ernstige COVID-19-evolutie hadden vóór de infectie een lager HDL-cholesterol en hogere triglyceridenspiegels.

Hoewel is gemeld dat toenemende concentraties cholesterol in het celmembraan de bindingsactiviteit van SARS-CoV-2 verhogen, waardoor membraanfusie en de succesvolle toegang van het virus tot de gastheer worden vergemakkelijkt, hebben klinische onderzoeken acute verlagingen van de plasma-/serumconcentraties van totaal cholesterol, LDL-cholesterol en HDL-cholesterol aangetoond bij patiënten met COVID-19.

Uit tweeëntwintig studies van COVID-19-patiënten die werden opgenomen in de meta-analyse toonden aan dat gehospitaliseerde patiënten met ernstige ziekte of niet-overlevende status een significant lager totaal cholesterol hadden

Het lipidenprofiel gemeten tijdens ziekenhuisopname toonde ook aan dat een ernstige uitkomst geassocieerd was met lagere HDL-cholesterolwaarden en hogere triglyceriden.

 De lage HDL-cholesterol- en hoge triglyceridenconcentraties die voor of tijdens de ziekenhuisopname worden gemeten, zijn sterke voorspellers van een ernstig beloop van de ziekte. 

Conclusie

Cholesterol is een essentiële lipide in het lichaam die een cruciale rol speelt bij het behoud van een goede gezondheid. Het menselijk lichaam maakt zelf cholesterol aan, maar het komt ook voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals eieren, vlees en zuivelproducten. De lipiden die moeten worden gecontroleerd zijn voornamelijk LDL, HDL, triglyceriden (TG) en het totale cholesterolgehalte in het bloed. Het meten van deze vijf parameters wordt essentieel geacht voor de risicobeoordeling van toekomstige coronaire hartziekten (CAD).

Lees verder voor meer informatie over waar ze voor staan en hoe u uw cholesterolwaarden binnen gezonde grenzen kunt houden.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *